fredag 30 september 2011

▲VEGANMINNEN▲

Hittade ett gammalt fanzine med veganrecept från sent 90-tal, bland de få kokböcker vi har i köket här hemma. I fanzinet, eller receptsamlingen kanske det kallas, hittade jag en hel del roliga recept a la  90-tals-vegan-style. Det var ju inte grymt utbud på veganfronten på den tiden, så det är jävligt mycket DIYrecept jag läser när jag bläddrar igenom. Detta fick mig att tänka på när jag själv för första gången kom i kontakt med veganvärlden, vilket var nångång kanske närmare bestämt 2003. Hamnade i lite olika sammanhang där jag fick smaka och testa på veganmat. En riktig kaffe&kaka-klassiker från den tiden är ju helt klart bananchokladkakan, som ständigt närvarade på alla foodnotbombsfolkkök, veganbruncher och mötesfikor för vegohuen. Banan är ju än idag ett stabilt sopdykarfynd, och som vanligt har vi en hel hylla i kylen fylld av leopardbananer. Mjuka och perfekta för att baka bananchokladkaka. Och så blev det. Här följer ett recept som jag höftade ihop. SKITBRA!
5 av 5 leopardbananer får kakan.

3dl mjöl
50g margarin
en skvätt havremjölk(eller sojamilk)
en bra skvätt starkt kaffe
2-3 bananer
2dl socker
litta sirap
2tsk bakpulver
2tsk vanilinsocker
ett kryddmått salt

bara att röra ner allt som man brukar göra vid bak. blir en fin och lös smet. smöra och bröa form, ner med smeten och in i ugn. 200 grader i 20-30min.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar